BuitenGewoon Blij!

Nationaal Park Drentsche Aa

Balloërveld

Een moment van wandelrust op het Balloërveld

Vanaf Parkeerplaats Galgenriet wandel ik via het vlonderpad naar het Balloërveld. Daar loop ik verder over mulle zandpaden met aan weerszijden heidegebied.

Tussen de wolken door straalt de zon. Die zorgt voor een behaaglijke warmte. In de verte hoor ik vogels fluiten en om me heen zie ik het gewone - speelse vlinders die boven de paarse heide dansen, een rij bedrijvige en georganiseerde rode mieren die het zandpad oversteken en hoor ik daar een tjiftjaf?  

Met elke stap die ik zet voel ik steeds meer enthousiasme en rust. Wat is het fijn om hier te zijn!

Via een smal paadje kom ik bij mijn favoriete groene bankje.  Het bankje staat met de rug richting bomen en heeft uitzicht over de hei en het zandpad erachter. Het is tijd voor een rustmomentje. Met een glimlach op mijn gezicht geniet ik van een kopje koffie en een smakelijk broodje kaas, die ik altijd van huis meeneem. Mijn kopje warme koffie houd ik stevig vast en een zucht ontsnapt me terwijl ik uitkijk over het mooie landschap. Ik koester deze momentjes, alleen en omringd door de rust van de natuur.


De tijd verstrijkt, en ik zit stil op het bankje. En ik merk een gevoel van geluk op. Nog even blijf ik zitten voor ik verder ga. 


Balloërveld tip 1

Paarse paaltjes wandelroute

Het liefst volg ik mijn eigen routes over de hei. Er zijn namelijk volop mogelijkheden. Tegelijk is het gemarkeerde boswachterpad  een aanrader. Deze paarse paaltjesroute strekt zich uit over het hele Balloërveld en is 9 kilometer lang. Mocht dat te ver zijn, dan kun je 'm inkorten. Er zijn twee mogelijke startpunten: de parkeerplaats Galgenriet, vlakbij bij Gasteren of de parkeerplaats bij de schaapskooi in Balloo, gelegen aan de Crabbeweg 2. Vanaf beide punten is de volledige route te wandelen. De opties om in te korten tot 4 of 6 kilometer variëren per startpunt. Op de route worden de vertkorte versies duidelijk aangegeven.  

Balloërveld tip 2

Let goed op!

Nietsvermoedend loop ik over het zandpad. Ineens valt mijn blik op iets bewegends vlak voor mij. Kronkelt daar nou een slang over het zandpad? Mijn hart slaat een slag over en ik houd mijn adem in terwijl ik helemaal verbaast naar het indrukwekkende dier kijk. Mijn ogen volgen de snelle beweging van het reptiel. Gelukkig heb ik de helderheid om mijn telefoon te pakken, waarmee ik het bijzondere moment vastleg. En dan is de adder alweer verdwenen in de heide.

Met een mengeling van enthousiasme, verwondering en ontzag wandel ik verder. Ik kan er niet over uit, wat een belevenis!

Andere bijzondere ontmoetingen

Balloërveld tip 3

Schaapskooi & schapen

Aan de rand van natuurgebied bevindt zich een schaapskooi, waar ik regelmatig geniet van een kopje koffie met herderscake. Die  kan ik je van harte aanraden.

Op de hei kun je de herder met schapen dagelijks tegenkomen. Dat vind ik bijzonder  en ik geniet ervan, telkens als ik ze zie.

Eén schaap

En dan ineens sta ik midden op de hei oog in oog met een rondzwervend schaap! Wat een verrassing.
Het dier is helemaal alleen, maar lijkt dat prima te vinden. Het schaap wandelt zelfs een eindje met me mee,
of eigenlijk is het andersom.Terwijl ze rustig en bedachtzaam over het zandpad loopt, volg ik op een afstandje.
Af en toe kijkt ze achterom, alsof ze wil weten of ik er nog ben. De bijzondere wandeling eindigt als ze de hei inloopt. 

Over het Balloërveld

Het Balloërveld is een 367 hectare groot heideveld in de gemeente Aa en Hunze, Drenthe. Het gebied ligt tussen Gasteren, Rolde en Loon, met de buurtschap Balloërveld aan de noordzijde. Dit heideveld bevindt zich op een hooggelegen plateau tussen de Looner Diep en het Rolderdiep.

Het maakt deel uit van het Nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa en wordt beheerd als reservaat. Het bestaat hoofdzakelijk uit heide en vergraste heide, met enkele veenmeertjes, dennenbossen en zandverstuivingen. Herders van Balloo grazen hier hun schapen in opdracht van Staatsbosbeheer.

Archeologisch onderzoek heeft grafheuvels, een urnenveld en resten van ijzertijdakkers aan het licht gebracht, evenals bewoning uit de steentijd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende een deel van het Balloërveld als verdedigingslinie, genaamd de Frieslandriegel.


In de 20e eeuw werd het terrein lange tijd door Defensie gebruikt voor legeroefeningen, waarvan enkele loopgraven nog getuigen. Het Balloërveld maakt nu deel uit van het Natura 2000-gebied Drentsche Aa.


Bronnen: Wikipedia en www.drenthe.nl