BuitenGewoon Blij!

Heb geen verwachtingen
dan zul je niet teleurgesteld raken

Gelukkig in mijn eigen bootje

Het is een onvergetelijke dag; de dag dat ik het huwelijksbootje instap. Met een hart vol liefde, idealen en hoge verwachtingen beginnen we aan deze gezamenlijke reis. We zijn samen aan boord, vol goede moed en enthousiasme, maar al snel leren we dat het niet altijd alleen zonnig is. Er zijn dagen van onophoudelijke regen en wind, en soms worden we overvallen door hevige stormen, de ene nog langduriger dan de andere. Soms is het zó zwaar dat het voelt alsof we niet verder kunnen.


Na verloop van tijd zorgen deze stormen ervoor dat onze zeilen scheuren en we stuurloos worden. We blijven roeien met de riemen die we hebben, maar vooruitgang blijkt onmogelijk. Vermoeid, teleurgesteld, koud en eenzaam bevinden we ons in een boot die de veilige haven niet meer weet te bereiken.


Ik ben degene die uiteindelijk besluit om uit te stappen. Samen varen blijkt niet langer mogelijk. Na bijna 23 jaar samen te hebben gevaren in één bootje, stap ik overboord. Het diepe, koude water in, wat doodeng is. Dit was niet het plan toen we onze koers uitstippelden. 


Het kan niet anders. Het is beter zo. In dat koude water bleef ik drijven, en verschillende boeien hielpen me daarbij.


Inmiddels weet ik dat ik eerst mijn eigen bootje zeewaardig had moeten maken voor ik in het bootje van een ander stap. Beter nog, het is verstandig om beiden in je eigen boot te blijven en naast elkaar te varen.


Op mijn 21e wist ik dit niet. Toen dacht ik dat ik geluk zou vinden door juist bij de ander in de boot te stappen.


Geluk...

Toen ik stopte met zoeken, en in het koude water stapte, ontdekte ik het juist in mijn eigen bootje. Dat bootje, dat geduldig op mij wachtte in een rustige haven, heb ik gelukkig teruggevonden. Ik ben aan boord gestapt en maak nu mooie en avontuurlijke tochten over zeeën, meren en kanalen. Wind, regen en stormen blijven me ook nu niet bespaart tijdens mijn reis, maar ik weet inmiddels hoe ik de koers kan behouden. Paniek blijft uit, zelfs als ik de weg kwijtraak of het donker om me heen sluit. Energiek, tevreden, warm en verbonden zit ik in mijn bootje. Op deze manier voelt varen goed! 


Mijn huwelijksbootje en de trouwdag, ieder jaar in mei denk ik er weer aan. Met dankbaarheid inmiddels, want wat heeft het me veel geleerd en (ver) gebracht.


Reflectie

opdracht

Denk aan een uitdagende periode in je leven. Overdenk hoe deze periode je heeft beïnvloed en welke belangrijke lessen hebt geleerd. Schrijf het op, bijvoorbeeld in GevoelsGriet of geef jezelf een ander mooi schrijfboekje cadeau. 


Het doel van deze reflectie is om jezelf te laten zien hoe moeilijke tijden hebben bijgedragen aan je persoonlijke groei en veerkracht. Deze inzichten kunnen waardevol zijn voor je persoonlijke ontwikkeling en het kan je eraan herinneren hoe krachtig je bent.