BuitenGewoon Blij!

Gewoon nuchter

genieten van het leven

Margriet

‘Waarom drink je niet?’

Een tijdje terug bevond ik me op een bruisend trouwfeest, omringd door lachende mensen en het geluid van muziek. Bijna iedereen om me heen danste, met een glas alcohol in de hand: bier en wijn vloeiden rijkelijk. Ik danste mee, maar hield het bij een Rivella.

Mijn keuze om geen alcohol te drinken plaatst me vaak in het middelpunt van de belangstelling, en ook op de bruiloft lieten de vragen en opmerkingen niet lang op zich wachten. ‘Waarom drink je niet?’ klonk het verbaasd vanuit de groep feestvierders om me heen. En iemand riep, zonder mijn antwoord af te wachten: ‘Doe niet zo saai!’ en ‘Je kunt toch wel gewoon meedoen.’

Er is een tijd geweest waarin ik gewoon meedronk. Dat deed ik niet vanwege mijn liefde voor alcohol, maar omdat anderen dat gezellig vonden en omdat ik niet als buitenbeentje gezien wilde worden. Ook heb ik wel eens alcohol gedronken op momenten in mijn leven dat er helemaal niets te vieren was. Naast het verhogen van feestvreugde, staat alcohol er immers ook om bekend dat het de intensiteit van pijn en verdriet kan verlagen. 

Stoppen
Er kwam een moment dat ik besefte dat de keuze voor dat het drinken van alcohol me bij mezelf wegduwde en niet veel later besloot ik om ermee te stoppen. 'Ik pas!'

Waarom zou ik dat ene wijntje blijven drinken als ik het niet lekker vind? Het maakte feestjes voor mij niet gezelliger en als de alcohol uitgewerkt was waren pijn en verdriet er gewoon weer net zo hevig.


‘We leren het je wel!’ of ‘Gewoon doordrinken, je gaat het vanzelf lekker vinden!’ zeiden mensen om me heen. Maar dat wil ik helemaal niet en andersom verlang ik van mensen die wel alcohol drinken niet dat ze daarmee stoppen.

Verrijking
Eerlijk gezegd heeft de overgang van af en toe een glaasje naar alcoholvrij mijn leven mooier gemaakt. Nu ik mijn eigen keuzes maak, me niet meer aan mijn omgeving aanpas en geen wijn meer drink zorgt dat voor rust en ontspanning. Op feestjes geniet ik meer zonder alcohol en ook moeilijke momenten kan ik beter handelen.

Saai? Zo ervaar ik het zelf helemaal niet. Het zorgt juist voor meer levendigheid en energie. En dat valt anderen ook op. Zo kreeg ik aan het eind van het bruisende trouwfeestje deze reactie: ‘Bijzonder dat je er zo’n feest van maakt zonder alcohol! Hoe doe je dat?’ 



En jij? Waarom drink jij wel of niet?

Deze blog schreef ik naar aanleiding van Dry Januari.

Dry January is een gezondheids- en welzijnsbeweging waarbij mensen gedurende de hele maand januari geen alcohol consumeren. Het is een populair initiatief om een pauze in te lassen in het drinken, mensen aan te moedigen hun relatie met alcohol te heroverwegen en een gezondere levensstijl te beginnen. Veel deelnemers vinden het gunstig voor zowel hun fysieke als mentale welzijn.