BuitenGewoon Blij!

Liefde, de kracht
die alles overwint

Liefde, de kracht die alles overwint

Het is vrijdagmiddag, na een intensieve werkweek zoek ik de rust van het bos op. Terwijl ik geniet van de herfstkleuren en knisperende bladeren onder mijn schoenen, ontdek ik een bankje met een bijzondere tekst: Liefde, de kracht die alles overwint. Dit ervaar ik als een onverwachte en inspirerende verrassing, die me blij maakt. Het brengt me ook in een reflectieve stemming.

En terwijl ik enkele foto's maak, mijmer ik over de betekenis van liefde. Mijn gedachten dwalen af naar een vroegere liefdesrelatie waarin aanvankelijke gelukzaligheid langzaam veranderde in eenzaamheid en teleurstelling. Het waren met name communicatieproblemen die zorgden voor een geleidelijk verlies van verbinding. Er kwam ongemerkt onverschilligheid en verwijdering voor terug. Uiteindelijk was er geen liefde meer te vinden en bleven er alleen maar verliezers over.


Een waardevolle les die ik in de afgelopen jaren heb geleerd, is het belang van zelfliefde. Deze vorm van liefde is geen egoïsme maar essentieel voor het opbouwen van gezonde relaties met anderen. Het begint bij het serieus nemen van mezelf, waardoor ik weet wat ik waardevol vind en waar ik energie van krijg. En regelmatig stilstaan bij emoties versterkt en verdiept mijn relatie met mezelf.

Dit bankje staat in de Baggerputten. 

Happy stone
Al mijmerend ben ik weer bij het bankje gekomen en daar ontdek ik iets wat ik eerder niet zag. Op de rand van de achterleuning ligt een steentje, en die lag er volgens mij zonet niet. Als ik nog iets dichterbij kom zie ik dat er twee hartjes op zijn getekend, met een streep ertussen.

Wat een mooi symbool, want is dit nu niet precies waar de ideale relatie over gaat? Welke relatie dan ook. Waar liefde voor jezelf los staat van de liefde voor de ander. En waar respect is voor eigen én elkaars ruimte.

Als liefde er zo uitziet, geloof ik zeker dat het een kracht bezit die alles overwint.

Energieke groet,
Margriet

Tips voor meer (zelf)verbinding


Wat mij heeft geholpen om meer verbinding met mezelf te creëren,
en daardoor ook met anderen om me heen.

1. Zelfliefde

als basis


Neem tijd voor jezelf en
ontdek wat jou waardevol maakt en energie geeft. Investeer in zelfreflectie en erken en onderzoek je emoties. 

2. Communicatie
en verbinding


Leer van eerdere ervaringen
en waardeer het belang van empathie, eerlijkheid
en behoeftebenoeming
in communicatie. 

3. Respect
en ruimte


Liefde betekent niet dat je jezelf moet verliezen in een relatie. Respecteer je eigen ruimte en die van de ander. Stimuleer en
waardeer groei bij de ander .